• Silke Nuyens

Een paard als therapeut?

Steeds vaker hoor je over de positieve effecten die therapie met paarden heeft op kinderen en volwassenen. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk juist? Kunnen paarden mensen echt genezen van bijvoorbeeld een burn-out of depressie?

In het najaar van 2019 werd in Vlaanderen een allereerste studiedag rond therapie met paarden georganiseerd door CENTAUR, de nieuwe beroepsvereniging voor therapeuten en coaches die met paarden werken. En ik mocht voor CAP-magazine gaan meeluisteren. De belangrijkste conclusie? Paarden zijn geen therapeuten...


"Coaching of therapie met paarden is geen therapievorm op zichzelf" verduidelijkte Nina Ekholm-Fry, onderzoekster aan de universiteit van Denver (USA). "Iemand kan geen therapie geven zonder een achterliggende algemene coaching- of therapieopleiding. Het betrekken van paarden kan wel een manier zijn om therapie te verrijken. Zo kan de omgeving waarin paarden zich bevinden - buiten in de natuur - en de interactie met de paarden zorgen voor een toegevoegde waarde."


Naast Nina, kwamen ook Machteld van Dierendonck, Margrit Coates en Dr. M.J. Enders hun inzichten delen tijdens de studiedag. Zij hadden het over de natuurlijke behoeften van paarden, paarden als meesters in mindfulness en het (nogal spijtige) geitenwollensokken-karakter van therapie met paarden. Je kan het volledige artikel terugvinden in het CAP-magazine van maart 2020.

190 weergaven