• Katrien Van Miert

Europa’s eerste robot CT-scanner voor paarden staat bij Equitom (Lummen)

Europa’s allereerste robot-CT-scanner vind je sinds kort in België. Niet in een ziekenhuis voor mensen, wel bij paardenkliniek Equitom te Lummen. De nieuwe CT-scanner brengt heel wat voordelen met zich mee: voor dierenartsen, maar vooral ook voor paarden. We spraken met de oprichter van Equitom en paardenchirurg Tom Mariën.


Het gebruik van deze robot-CT-scanner voor onderzoek bij paarden is een Europese primeur. Wat maakt deze robot-CT-scanner zo speciaal?

“Een klassieke CT-scan wordt al jaren gebruikt bij paarden: het paard wordt volledig verdoofd en met behulp van een soort rijdende tafel in een tunnelvormige machine geplaatst. Die machine maakt dan 3-dimensionele beelden van het paardenlichaam. De beelden worden gebruikt om ziektes op te sporen zoals botontstekingen, artrose, botcysten, sinusproblemen, tumoren,... Het grote verschil met een traditionele CT-scanner is dat de robot-CT-scanner bestaat uit twee robotarmen. Op het uiteinde van de armen zitten camera’s bevestigd om medische beelden te maken. Er bestaan nog maar 3 van deze robot-CT-scanners in de hele wereld: eentje staat in Amerika, eentje in Dubai en eentje bij ons in Lummen.”


Je kan het volledige artikel lezen in CAP-Magazine (juli 2021)


11 weergaven