• Katrien Van Miert

Leven als koetspaard in Brugge

Brugge en koetsen zijn net als frietjes en mayonaise. Deze oer-Belgische combinaties zijn minstens sinds de eerste helft van de 19de eeuw onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar in Gent maakte het stadsbestuur enkele maanden geleden bekend dat koetsritten er vanaf 2020 uit het toeristische aanbod geschrapt worden.


Naar aanleiding van het Gentse verbod sprak ik met Brugge's meest enthousiaste koetsier, Mark Wentein. Hij gaf maar al te graag een inkijk in het leven van zijn viervoetige gidsen.


Mark: "Dat Gent stopt met toeristische koetsritten vind ik bijzonder jammer. We merken dagelijks hoeveel onze dieren betekenen voor bijvoorbeeld toeristen die slecht ter been zijn en de inwoners van Brugge die hen in het hart gesloten hebben. Bovendien is het ook een duurzame, cultuurhistorische traditie, zowel op ecologisch als sociaal vlak. Maar wat bijzonder vaak verkeerd ingeschat wordt, is de mate waarin ook onze paarden baat hebben bij de toeristische rondritten. Onze trouwe metgezellen leven een lang en gelukkig leven, vol afwisseling en sociaal contact."

Dat vooral het welzijn van de paarden een veelbesproken onderwerp is, vindt Mark spijtig: "Onze menners pikken de minste signalen van ongemak of ziekte bij hun paarden op. Uiteindelijk vormen ze 10 tot 15 jaar een onafscheidelijk duo met hun koetspaard en dat is misschien nog het mooiste aan onze stiel..."

Heel het artikel lezen? Dat kan in de juli-editie van CAP-magazine!


Foto: © Hippo Revue - Mark Wentein

106 weergaven