• Silke Nuyens

Zoon en partner doen frisse wind waaien op Boomkwekerij Guido Gijs

Boomkwekerij Guido Gijs en zoon is al decennialang een begrip in de omgeving van Retie. Het bedrijf groeide door de jaren heen uit tot een referentie wanneer het aankomt op lokaal geteelde, kwalitatieve tuinplanten en -bomen. Nadat hij de afgelopen jaren van zijn vader de knepen van het vak leerde, zal zoon Dieter Gijs samen met zijn partner Sofie nu mee de dagdagelijkse leiding van de Boomkwekerij opnemen.


Lokale boomkwekerij

Guido groeide zelf op op het tuin- en landbouwbedrijf van zijn ouders. In 1985 besliste hij zijn samen met zijn vrouw Diane een eigen boomkwekerij op te richten aan de Turnhoutsebaan in Retie. Het bedrijf specialiseerde zich in container- en vollegrondsplanten. Doorheen de jaren werd het een begrip in de omgeving. De sterkte van het bedrijf ligt er voornamelijk in dat het een uitgebreid, eigen gekweekt aanbod heeft: de boomkwekerij telt ondertussen 15 hectare aan grond met cabrioletserres, plastiektunnels, containervelden en een vollegrondskwekerij. Het assortiment omvat hierdoor meer dan 1000 variëteiten, waarvan bijna 80% van de eigen kwekerij komt. De overige bomen en planten selecteren Guido en Dieter persoonlijk bij buitenlandse telers. Hierdoor kunnen professionelen en particulieren altijd op één adres terecht voor het leveren van hun volledige plantenlijst.De appel valt niet ver van de boom Het duurde niet lang voor ook zoon Dieter een passie ontwikkelde voor groen. Enkele jaren geleden stapte hij mee in het bedrijf. Hij werd verantwoordelijk voor het kweken van planten in volle grond, het contact met collega-kwekers in binnen- en buitenland en de organisatie van de groothandel. Hierin wordt hij sinds een jaar ook bijgestaan door zijn vriendin Sofie, die de klanten ter plaatse ontvangt en verder helpt. Het gepassioneerde duo zit boordevol nieuwe ideeën en maakt het voor Guido en Diane mogelijk om na bijna vier decennia een deel van het werk door te geven. Guido: “Aan stoppen denken we nog lang niet. Ik zal ook nog dagelijks op de boomkwekerij te vinden zijn, maar de tijd was rijp om Dieter meer verantwoordelijkheden te geven en de verdere richting van het bedrijf te laten bepalen. Met Sofie heeft hij nu ook een goede rechterhand om hem daarbij te helpen.”

Service en kwaliteit als fundament

Aan de kern van het bedrijf verandert er niets: Boomkwekerij Gijs blijft een betrouwbare partner die staat voor kwaliteitsvolle en sterke planten. Dieter: “Ons bedrijf is groot geworden door betrouwbaarheid, perfectie, een ruime keuze en kwaliteit aan te bieden. Aan die waarden raken we niet. Dat we zoveel planten en bomen zelf kweken, maakt ons bedrijf bovendien uniek in de regio.” De groothandel blijft zich verder focussen op de toelevering van plantenlijsten van professionele tuinaannemers en -architecten, maar particulieren die zelf hun tuin volledig willen aanplanten, blijven eveneens welkom. “Omdat we de meeste planten zelf telen op onze kwekerij, kunnen we klanten bijna een heel jaar door alle planten en bomen aanbieden die ze nodig hebben. Dat is uniek in onze regio. We blijven ook garant staan voor de levering van correcte lengtematen, soortechtheid, kleurechtheid, …” vult Sofie aan. De volledige levering van de plantenlijsten van klanten, blijft dus de voornaamste kracht van de boomkwekerij.

26 weergaven